A+ / A-

Ситопечат - Screen printing (S)

Ситопечат - Screen-printing

Ситопечат - Screen printing (S)

Ситопечатът е процес, при който се получава траен отпечатък с помощта на т.н. сито. 
Ситото представлява мрежесто платно, което е опънато плътно и стегнато около устойчива метална или дървена рамка.
При тази технология от филм се копира контактно върху фино сито, покрито с фоточувствителна емулсия. След това върху готовото сито се поставя мастилото, а обектът за печат - под него. С оказан натиск мастилото се нагнетява върху ситото преминава през него и попада върху печатания предмет. 

Ситопечатът се използва предимно при малки и средни тиражи.

Ситопечатът е най-универсалната технология за надписване на сувенири от хартия като готови хартиени пликове, надписи на календари, през текстил например тениски, торбички, спортно облекло, ризи, чадъри, до стъкло, керамика, метал, пластмаса като химикалки, запалки, пепелници и др. 
 
За по-стабилен отпечатък при ситопечат върху някои пластмаси и метали е необходимо да се използват двукомпонентни мастила. При печат с тези мастила различни са само времето и температурата на съхнене, а технологията е като при стандартния ситопечат.

Ротационният ситопечат се използува за надписване на цилиндрични рекламни сувенири като химикалки, запалки, чаши, пепелници, топки и други. При завъртането на сувенира, изображението се разполага на по-голяма площ и това позволява да се събере повече рекламна информация.

* Чрез ситопечатната технология трудно се постига многоцветно изображение, но е добра алтернатива, когато офсетовия печат е неприложим.


Ситопечат върху керамични и стъклени изделия

Ситопечат керамика

Съществуват няколко варианта за печат върху стъкло, порцелан и керамика.
При трансферния печат може да се разчита на отпечатване на фини детайли, висока резолюция и прецизно напасване между цветовете. Използваните бои са неорганични и безвредни за потребителя. Задължителна фаза на технологията е температурната обработка до 1000 C, при която минералната боя разтапяйки се, се свързва с изделието. По този начин знакът остава вечно. Трансферният печат се използва за печат само върху стъкло и порцелан.
Съществува и директен печат с двукомпонентни бои, но той има съществени недостатъци: ниска механична устойчивост, малка печатаема площ, един или максимум два цвята печат, които да не се допират един до друг, невъзможност за печат на изделия с неправилна форма, невъзможност за печат на дъното, дръжката, както и от вътрешната страна.

С тази технология се надписват рекламни сувенири за събития и промоции. Рекламният ефект е впечатляващ и дълготраен.

 »