A+ / A-

S-Screen-printing - Ситопечат

Ситопечат на рекламни сувенири

S-Screen-printing - Ситопечат.

Ситопечатът е процес, при който се получава траен отпечатък с помощта на сито. При тази технология позитивния филм се копира контактно върху фино сито,покрито с фоточувствителна емулсия,която в резултат на експонацията отпушва едни от дупките на ситото и оставя запушени други.След това върху готовото сито се поставя мастилото,а обектът за печат - под него.С оказан натиск мастилото се нагнетява върху ситото и там,където дупките са отворени,преминава през него и попада върху печатания предмет. Ситопечатът се използва при малки и средни тиражи.

Ситопечатът е най-универсалната технология за надписване на сувенири от пластмаса, хартия, метал, дърво и др. С него се печати главно щрихово и е една от малкото технологии за печат върху предмети с неправилна форма, което я прави широко използувана в рекламата.  За по-стабилен отпечатък при ситопечат върху някои пластмаси и метали е необходимо да се използват двукомпонентни мастила. При печат с тези мастила различни са само времето и температурата на съхнене, а технологията е като при стандартния ситопечат. Ротационният ситопечат се използува за надписване на цилиндрични рекламни сувенири като химикалки,запалки,чаши,пепелници,топки и други.При завъртането на сувенира,изображението се разполага на по-голяма площ и това позволява да се събере повече рекламна информация.С помощта на ситопечата успешно се брандират различни рекламни сувенири като химикалки,запалки,чаши,чадъри,чанти,стикери от хартия и PVC,дебели картони,текстил /тениски,ризи,суитчери/и други.Със ситопечатната технология трудно се постига многоцветно изображение,но е добра алтернатива,когато офсетовия печат е неприложим.


Ситопечат върху керамични и стъклени изделия

Ситопечат керамика

Съществуват няколко варианта за печат върху стъкло, порцелан и керамика.
При трансферния печат може да се разчита на отпечатване на фини детайли, висока резолюция и прецизно напасване между цветовете. Използваните бои са неорганични и абсолютно безвредни за потребителя. Задължителна фаза на технологията е температурната обработка до 1000 градуса C , при която минералната боя разтапяйки се, се свързва с изделието. По този начин знакът остава вечно. Трансферният печат се използва  за печат само върху стъкло и порцелан.
Съществува и директен печат с двукомпонентни бои, но той има съществени недостатъци: ниска механична устойчивост, малка печатаема площ, един или максимум два цвята печат, които да не се допират един до друг, невъзможност за печат на изделия с неправилна форма, невъзможност за печат на дъното, дръжката, както и от вътрешната страна.
Поради тези фактори фирма "ЛИНЕЛА" предлага на своите клиенти трансферния печат с изпичане - технология, доказана с неизменно качество във времето.

 »