A+ / A-

Офсетов печат - Offset printing

Офсетов печат - Offset printing

Офсетов печат - Offset printing

Офсетовият печат днес е най-широко разпространеният метод за печат на големи тиражи (над няколко хиляди броя). 

Офсетов печат е най-популярната технология за печатане на текст и изображения, предимно върху хартия. На английски език терминът е offset printing.

Принципът му на действие включва няколко етапа на пренос на изображението, традиционен метод с експонация на изображението от филм върху плака или по-модерен – директно от файл.

Т.н. печатна форма или плака – най-често пластина с фоточувствително покритие се използва при печат само за един цвят мастило, примерно книги.

За многоцветно изображение се използват два метода – или повторение на печата поотделно за всеки цвят, или печат с многоцветна печатна машина. И двата метода се основават на разлагането на всеки използван цвят на няколко цветови компонента, например CMYK. За всяка цветна страница се изготвят набор от печатни форми, като изображението върху всяка от тях съответства на един от съставните цветове от системата CMYK. Тя е базирана на 4 основни цвята – синьо-зелено, пурпурно, жълто и черно (cyan, magenta, yellow, black). 

Има два вида машини за офсетов печат:

Листов офсетов печат – при него в машината се подават отделни листове хартия, като те могат да бъдат предварително нарязани в окончателния си вид или да се изрежат впоследствие. Може и се печатат малки и по-големи тиражи.

Ролен офсетов печат – това са по-големи и по-бързи машини. Те се захранват с големи ролки хартия и отделните страници се отделят и оформят след това. Използват се за големи тиражи и печат на вестници.