A+ / A-

Трансферен печат - Transfer printing (T)

Трансферен печат - Transfer printing

Трансферен печат - Transfer-printing (T) 

Трансферният печат е метод за отпечатване на изображения, като се използва междинен носител. Изображението предварително се нанася върху специална хартия, в огледален вид, и се пренася към тъканта под въздействието на висока температура и натиск. 

Тази технология е особено подходяща за пренасяне на изображения върху текстил или чаши, стъкло, метал. Технологията позволява надписване чрез специални преси с нагорещяване от 150 градуса за текстил до 360 градуса, например чашите.

Термотрансферният печат е технология, при която изображението се отпечатва със стандартна технология върху медии, при които чрез нагряване с термопреса пренасят цвета или изображенията от медиата върху продукта.

Термотрансферната технология се използва най-често при текстилните продукти, като се получават изключително ефектни продукти, служещи както  за рекламни материали, така и за персонална употреба.

Трансферният печат е подходящ за брандиране на рекламни чанти от памук и полиестер, рекламни тениски, якета, работни облекла и други.

Напоследък все по-често се прилага дигитален трансферен печат, основан на цветен лазерен печат върху трансферна хартия.
С него могат да се създадат уникални подаръци и промоционни артикули. Използва се при печат върху тениски, печат върху чаши, чинии, пъзели, подложки за мишки, метал, пластмаса, дърво, картон и други. 

Сублимационният печат пък е технология за отпечатване на изображения върху готови изделия - чаши например, и подобно на термотрансфера се прехвърля отпечатаната медиа върху повърхноста им. 

Методът на сублимацията чрез трансфер се използва също посредством офсетов или дигитален печат. От трансферната хартия изображението се прехвърля върху предмета и с висока температура и натиск се залепва.

За трансферния печат осигуряваме специални чаши - MUG, халби, LATTE, MAGIK MUG, чаши-термос и много други. Керамиката е със специално фотополимерно покритие, което позволява трансферираното изображение да не се обелва от горещата вода в съдомиялната машина. 


Приложение на сублимационния печат